Stormarknaden fyller 40 i Blekinge


I kassan.
En vanlig syn för många kunder på Ica Maxi i Ronneby

Marianne Karlsson i en av kassorna.


Kassörskan Marianne Karlsson har varit med sedan starten

Blekinge i dag 03:00 | Uppdaterad i går 21:45

För 40 år sedan öppnade Ica Maxi Stormarknad i Ronneby, fast då under namnet Ronneby Stormarknad.
Den var Blekinges första stormarknad, och en av de första i hela landet.
Kassörskan Marianne Karlsson har varit med ända sedan starten.
- Det var spännande när vi öppnade, med massvis med folk, minns hon.

Mycket har hänt sedan dess. Då var butiken mycket mindre, och arbetssättet ett helt annat.
-Man slog in varje vara för hand, så man hade väldigt ont i handen om kvällarna. I dag scannar man bara in priset, och de allra flesta av våra kunder gör det själva, säger Marianne Karlsson.
När Maxi skulle etableras i Ronneby, arbetade hon på Espehallen. Marianne plockades ner till Maxi under öppningsdagarna, för det var samme ägare som drev Espehallen som startade Maxi.
- Han, Sture Vesterlund, fick reda på att lokalen var ledig. Det låg ju en skjortfabrik här innan Maxi öppnade. Sture var väldigt driftig, och insåg tidigt möjligheterna, berättar Marianne.
Hon har arbetat i hela sitt liv inom livsmedelsbranschen. Hon började redan som 14-åring och har kunnat följa hela händelseutvecklingen från de små lanthandlarna där kunderna handlade över disk, till dagens stormarknader.
- Den första som jag jobbade i var en lanthandel som var kombinerad med en järnaffär. Visst är det väl synd att de små butikerna slås ut, och många äldre kanske har svårt att ta sig ut till stormarknaderna. Samtidigt är det skönt att kunna gå till ett och samma ställe och handla allting man ska ha. Här finns ju allt och lite till, säger Marianne Karlsson.
Det mest spännande som har hänt under årens lopp tycker hon är alla utbyggnader som gjorts, varav den senaste kafédelen - i fjol.
- Det blev ett lyft för butiken. Sedan har vi ju haft McDonalds här där avdelningen Hälsa/Skönhet och blommor är i dag. Men det försvann efter ett tag. Och alla jippon som varit här har varit roliga att se, berättar Marianne Karlsson.
Men det är kanske ändå kontakten med alla kunderna som hon kommer att sakna allra mest, när hon slutar och går i pension om två år.
- Man märker ju det när man går på stan att man är Maxi med hela ansiktet, säger hon.
Hinner du få en personlig kontakt med några av kunderna trots att det är en stormarknad?
- Ja, en del kunder har jag fått en personlig kontakt med. Ibland vill man prata lite extra med någon pensionär, men då står det en lång kö med människor bakom och väntar, så det är inte alltid så lätt, fortsätter hon.
Om två år fyller hon 65 år, och går i pension.
-Då tycker jag att jag har gjort mitt i yrkeslivet. Jag ska bara ta det lugnt sedan, men det är klart - jag kommer ju att vara kund här.


Malin Andersson

Taget ur blt Ronneby 090525


Kommentarer
Postat av: Uniqt UF

Sista chansen till att köpa ett unikt smycke till bra pris hos Uniqt UF!

2009-05-25 @ 14:09:55
URL: http://uniqtuf.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0