Tjärö har fått en ansiktslyftning



Det spikas och fixas in i det sista. Men i eftermiddag ska allt vara klart, då öppnar Tjärö för säsongen.
Även om ön har fått en ny ägare är det mesta sig likt.


Medan snickarna lägger sista handen vid den nya verandan rusar personalen omkring och ställer i ordning. Det är hundra små detaljer som ska ordnas: blommor som ska planteras, gardiner som ska sättas upp och mat som ska förberedas. Allt ska vara tipp topp när anläggningen nu öppnar i ny regi.
-Vi vill göra Tjärö till hela Blekinges attraktion, säger Madeleine Lilliehöök, projektledare på anläggningen.
I oktober förra året köpte Anders Althin hela ön av Svenska Turistföreningen (STF). Prislappen för den 376 hektar stora ön (som i realiteten är flera öar) med dess vandrarhem och restaurang var 18 miljoner kronor.
Sedan årsskiftet har ett intensivt renoverings- och ombyggnadsarbete pågått. Restaurangen har fått en rejäl ansiktslyftning och har nu plats för dubbelt så många gäster som tidigare. En av övernattningsstugorna håller på att byggas om till kafé och butik och har dessutom fått en stor veranda med utsikt över viken.
Tanken är att fortsätta att driva anläggningen i samma anda som tidigare. Men för att verksamheten ska gå runt ekonomiskt gäller det att locka fler gäster till ön. Under lågsäsong tänker man sig konferenser, bröllop och andra arrangemang. Men vandrarhemmet finns kvar och STF:s medlemmar kan även i fortsättningen bo till rabatterat pris där.
- Vår avsikt är att höja standarden och servicegraden, säger Madeleine Lilliehöök.
I nästa etapp vill de bygga en marina med plats för fler fritidsbåtar, och i anslutning till de nya bryggorna kanske någon liten servering.
- Det finns många sjöfarare i Blekinge som vi skulle vilja ha hit.
Hela ön är ett naturreservat och det ställer speciella krav på ombyggnadsarbetet. Alla större utvändiga förändringar måste ske i samråd med länsstyrelsen. Men enligt Madeleine Lilliehöök har de hittills haft en mycket bra dialog med myndigheterna.
- Vi vill få hit mycket folk men samtidigt bevara miljön, det är en avvägning. För det är ju vår unika miljö vi ska leva på, den vill vi absolut inte förstöra.
I dag invigs anläggningen med ett rejält valborgsfirande och tal av landshövdingen.


Maria Wogensen
[email protected]
Taget ur BLT 090429




LÄNK TILL TJÄRÖS HEMSIDA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0