Kassainslagen ökade med 50 procent på en månad



RONNEBY Kassainslagen ökade med 50 procent på en månad. Kim Fährm anade att en större butikslokal skulle ge Ronneby Guldsmide ett ordentligt lyft.
Och han behövde inte länge. Första månaden i förutvarande Foto & Hobbyshopen blev en försäljningssuccé utan motstycke.
- Men det gäller Kim Fährm att ha en ödmjuk inställning till framgång. Det kan vända snabbt, säger Kim Fährm, som också understryker att Guldkedjans konkurs resulterat i en ökad kundtillströmning till Ronneby Guldsmide.
- När en av tre butiker inom branschen upphör gynnar det naturligtvis de två som är kvar.

Ingen skadeglädje
Men det finns ingen skadeglädje i Kim Fährms konstaterande. Tvärtom, han är bekymrad över nedgången i Ronnebys cityhandel.
- Jag hoppas verkligen att det vänder och att det inte dröjer allt för länge innan det gör det. Handel föder handel och med lönsamma butiker följer ökade möjligheter att utveckla centrumhandeln. I det långa loppet tjänar ingen handlare på att butiker stänger.
Han vill inte spekulera i om den ökade försäljningen i den egna butiken är en tillfällighet eller om den kommer att hålla i sig. Men till viss del tycker han att försäljningsökningen kan förklaras med lokalbytet.
- Det var alldeles för trångt i den förra lokalen. Det räckte med fyra eller fem kunder butiken för att det skulle råda trängsel. Det uppstod påfrestande situationer som vi nu slipper, säger Kim Fährm.

Över fyra miljoner
Han öppnade Ronneby Guldsmide 2005 och att det då fanns en uppdämd efterfrågan på smycken i silver och guld samt reparationer och omarbetningar råder det ingen tvekan om.
Butikens omsättning har ökat varje år sedan starten.
På bara några år fördubblades omsättningen, från 1,5 till drygt tre miljoner kronor, och i år räknar Kim Fährm med att omsättningssiffrorna landar på 4,3 miljoner kronor.
Reparationer och omarbetningar svarar för cirka 30 procent av omsättningen. Omarbetningar och kunddesignade smycken utgör en väsentlig del av de 30 procenten.
- Kunden kan själv bestämma hur smycket ska designas, berättar Kim Fährm.

Billigare jobb
Det ihållande höga guldpriset - med en fördubbling under senare år - har också lett till att Ronnebyborna letar guld i sina gömmor som aldrig tidigare.
- Tidigare utgjorde arbetskostnaden merparten av vad man betalade.
I dag är det tvärtom, arbetet är nu billigare än guldet om kunden kan ta med sig eget guld till butiken, säger Kim Fährm.
När han för sex år sedan startade butiken drev han den själv.
I dag delar två anställda på en och en halv tjänst.

Göran Sundén
Publicerad 2009-04-16 03:00. Senast uppdaterad 2009-04-16 07:16
TAget ur SYDÖSTRAN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0