Brottsmisstankar i spelet om pubägandet i city


RONNEBY Lars Olsson - tidigare krögare på puben Kings Dive - hotar nu att vidta rättsliga åtgärder mot sina tidigare samarbetspartners Christian Heinerwall och Michael Johansson.

- Istället för att vara hälftenägare till en verksamhet värd runt miljonen, är Lars Olsson i dag utan rörelse, pengar och försörjningsmöjlighet, säger Anders Björngreen, Lars Olssons juridiska ombud.
Sydöstran berättade den 6 december i fjol om maktkoncentrationen i pubägandet i Ronneby.
Bakgrunden till den nu upptrappade tvisten mellan Lars Olsson och fastighetsägarna Christian Heinerwall och Michael Johansson är den här.

Pressades sälja
Med uppbyggnaden av puben Kings Dive bildades bolaget Lars Olssons AB. bolaget ägdes till en början av Lars Olsson och Henrik Gummesson med 50 procent vardera.
Men när Lars Olsson hösten 2007 mer eller mindre pressades att sälja tio procent av sina aktier i bolaget till HG AB, Henrik Gummesson AB, rubbades jämvikten i bolaget.
HG AB, som ägs av Gummesson och Heinerwall-Johansson, blev då ägare till 60 procent av aktierna.
I början av september i fjol lämnade både Lars Olsons och hans hustru Zorica puben Kings Dive. De upplevde att de inte längre var välkomna till sin arbetsplats.

Utökad alkoholservering
Något senare meddelade Lars Olsson att han utträtt ur bolagets styrelse.
Men Lars Olsson äger allt jämt 40 av aktierna i Lars Olsson AB.
Chistian Heinerwall har tidigare förklarat att bolaget ska likvideras när dess skuldbild är utredd.
Men för en kort sedan ansökte Henrik Gummesson AB om ett utökat utskänkningstillstånd som även omfattar uteserveringen.
- Med tanke på planerna på en likvidation kändes det naturligt att ställa frågor kring när ett eventuellt beslut om likvidering är att vänta, säger Mats Andersson, kommunens alkoholhandläggare.
Han avkrävde svar från både Lars Olsson och styrelsen i HG AB.
Och det är i Anders Björngreens svar som intrikata detaljer i tvisten mellan Lars Olsson och fastighetsägarna Heinerwall-Johansson rullas upp.
Bland annat framgår det att Henrik Gummesson AB i september i fjol ville att Lars Olsson skulle överlämna pubverksamheten gratis till Gummesson och Heinerwall-Johansson.
-Budet innebar också att Olsson skulle fortsätta arbeta på puben på mycket oförmånliga villkor.

Brottsmisstankar
I december på en extra bolagsstämma föreslog Lars Olsson att majoriteten skulle lösa ut honom, men det förslaget förkastades på den extra bolagsstämman.
Enligt Anders Björngreen gjorde sig också Gummesson, Heinerwall-Johansson sig skyldiga till brott mot aktiebolagslagen på bolagsstämman.
- Lars Olsson fick inga som helst svar på sina frågor om ekonomin i bolaget och styrelsen vägrade även svara på frågan om det är sant att man sålt sina aktier i det blivande Ronneby stadshotell.
Olsson har en minoritetspost i hotellet.
Björngreen pekar på fler fall av misstankar om brott mot aktiebolagslagen och även otillåten förmögenhetsöverföring och borgenärsbrott.

Inga tillgångar
Enligt handlingar som skickats till kommunen har nämligen pubverksamheten överlåtits till Henrik Gummeson till ett så lågt pris som 109 000 kronor.
- Ett förfarande som också innebär att bolaget kommer att sakna tillgångar, vilket drabbar staten och övriga fordringsägare vid en eventuell konkurs.
- Vi vet inte om bolaget är på obestånd eftersom Lars Olsson förvägras nödvändig information, men om så är fallet handlar ett om borgenärsbrott, menar Anders Björngreen.

Göran Sundén
Publicerad 2009-04-17 03:00.
Taget ur Sydöstran 20090417

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0